Receptek

Oldaltérkép

   Kenyér sütés

Végy 3 szem kis krumplit, hajába, kevés vízbe főzd meg.

Míg fől 2,5 dkg élesztôhöz (1 dl) kevés meleg vizet adva megfuttatjuk.
(fel fog duzzadni) Közben 3 kanál lisztet keverünk az élesztőhöz, így lesz
belőle kovász. (közben igyunk egy sört).

1/2 kg liszthez krumplinyomóval hozzáadjuk a meghámozott főttkrumplit,
1 kiskanál sót és a kovászt.

Az egészet összegyúrjuk annyi meleg vízzel amennyit felvesz (módszer: meleg
vízbe mártogatjuk a kezünket és addig gyúrjuk, míg le nem jön a kezünkről).
Kevés lisztet szórunk a tésztára.

Langyos helyen kelni haggyuk (duplájára).
Lisztes táblán cipót formálunk belôle, majd lisztezett tepsibe tesszük.
Fél órát újra állni hagyjuk (meleg helyen).

Tetejét enyhén megvizezzük, majd előre melegített sütőben lassú tűzön sütjük.
Amikor a teteje pirulni kezd újra bevizezzük és készre sütjük.

1993.05.20


   Kocsonya főzés

- Legnagyobb (10 literes) fazék félig vízzel

- bele:

  • fél (csontozott) fej + fül
  • középső csülök fele
  • kis füstölt (felső) csülök fele
  • 2 db köröm egybe (majd szét fő)
  • mindenféle bőrke (ami van)
- mindent bele
- majdnem tele lesz
- főzni amíg a hab fel nem jön, akkor azt leszedni (finom szűrővel) és
  egy egész fej fokhagyma
  + egy pár szem (kb 12) bors
  + két evőkanál só
  + egy kis (kávés) kanál pirospaprika (+ esetleg egy kis vegeta /max 1-2 kávéskanál)

- tovább lassú tűzön lefedve főzni. amíg szét nem esik (kb 1,5 óra) ha kell akkor egy étkezési zselatint
  2 dl meleg vízzel felodva mehet bele, és egy rottyanás után
- tálakba szedjük sűrű szitán keresztül, majd a húst elosztjuk.  

2007.01.03


   Hazai kolbász
Darált hús 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 kg
Zsírszalonna 0,5 1 1,5 2 2,5 3 3,5 4 4,5 5 kg
Fokhagyma 3 6 9 12 15 18 21 24 27 30 dkg
Bors 0,5 1 1,5 2 2,5 3 3,5 4 4,5 5 dkg
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Csapott evőkanál
Paprika 3 6 9 12 15 18 21 24 27 30 Csapott evőkanál
Meleg víz 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 dl
Bél 1,3 2,6 3,9 5,2 6,5 7,8 9,1 10,4 11,7 13 m

1995.03.12


   Resztelt csirkemáj

  • 25 dkg máj
  • 1 fej hagyma
  • 1 csipet bors
  • 1 csipet majoranna
  • 2 csitet só
  • 1 kanál libazsír
Zsir melegít, hagyma csíkokra vágva bele, párolás után (üveges) mehet bele a máj,
a bors meg a majoranna. 5 percenként forgatni, kb 15 perc alatt kész (ha a májat elvágva már nem véres)
Végén sózni.
 

2020.05.15 (karanténban)


   Palacsinta

kb 10 db palcsinta.

Hozzávalók:

  • 20 dkg liszt
  • 2 tojás
  • 3 dl tej
  • 3 dl szódavíz
  • 1 csitet só
  • 4 csipet cukor
  • 2 ek Vénusz étolaj
Elkészítés:
Keverőtálban a liszthez hozzáadjuk a tojásokat, apránként hígítjuk a tejjel és a vízzel,
csipet sóval és 4 csipet cukorral ízesítjük. Az olajat is hozzáadjuk.
Forró serpenyőbe öntünk annyi tésztát, hogy ne legyen túl vastag a palacsinta, majd mindkét oldalát pirosra sütjük.

túrós töltelék

  • 25 dkg túró
  • 140 g tejföl
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1/2 citrom héja reszelve (ha van)
  • 2 ek porcukor vagy méz
  • 2 ek rum (ha van)
  • tejben áztatott mazsola is mehet bele.
epres:
Kenjük a túrókrémet a palacsintára, majd szórjuk meg eper darabokkal és tekerjük fel. Díszítés képpen szórjuk meg eperrel, mentalevéllel és csokoládé forgáccsal.
málnás:
Egy adag málnához egyharmad adag cukorra lesz szükség. Öntsük a málnát egy serpenyőbe, adjuk hozzá a cukrot, szórjunk rá egy tasak vaníliacukrot, reszeljünk rá citromhéjat és kezdjük el kevergetni.
A málna hamarosan levet enged és megpuhul saját levében. Miután a málna megpuhult és karamelizálódott a cukorral, zárjuk le a tüzet.
Kenjük meg vele a palacsintákat és fogyasszuk melegen vagy akár hidegen!
 

2020.05.15 (karanténban)


   Fasírozott

2 szem (kb 16 db)

  • 25 dkg sertéshús (darált, lapocka vagy comb)
  • 1 db zsemle (szikkadt)
  • 1 db tojás
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 2 kis gerezd fokhagyma
  • 2 kávéskanál fűszerpaprika (őrölt)
  • bors (őrölt)
  • kb. 10 dkg zsemlemorzsa
  • kb. 5 dl olaj a sütéshez
A zsemlét vízbe (tejben) áztatjuk, majd alaposan kinyomkodjuk. Az apróra vágott hagymát olajon megdinszteljük. A fokhagymát összenyomjuk. Minden hozzávalót alaposan összedolgozunk, majd ízlés szerint fűszerezzük a masszát.
Vizes kézzel gombócokat formázunk (van, aki lapos pogácsákat készít), és zsemlemorzsában megforgatjuk. Végül nem túl forró olajban kisütjük, oldalanként 5-5 perc alatt.
 

2020.05.26 (karanténban)


   Sóska


1 tányér.

Szedj 10 dkg sóskát, alaposan mosd meg, tisztítds meg a szárától.
Nagyon kevés olajban párold meg, vizet ereszt, azt el kell főzni, összeesik pépes lesz.
csipet só, kevés liszt, 2 teáskanál cukor,

meg egy tükörtojás.

 

2020.04.24 (karanténban)


   Húslevel Nyakból

2 szem.

  • 2 kisebb pulykanyak
  • 1 kis fej hagyma
  • 1 répa
  • 1 fehér répa (gyökér)
  • 1/2 paprika
  • 1/2 kisebb zeller
  • 2 gerezd foghagyma
  • 3 szem bors
  • csipet só
A húst fetesszük főzni (el kell hogy lepje a víz),
forrás után leszedjük a habját és még 1 óráig lassú tűzön főzzük.
Beleteszzük a többi cuccot, és még kb 1 órát főzzük (amíg megpuhulnak a benne lévők).

Cérnametéltet külön főzzük sós vízben és külön tároljuk, csak a tányérra teszünk ízlés szerint.

 

2020.05.07 (karanténban)


   Húslevel csirkeszányból

2 szem.

  • 3 db csirkeszárny
  • 3 db csirkeláb
  • 1 kis fej hagyma
  • 1 répa
  • 1 fehér répa (gyökér)
  • 1/2 paprika
  • 1/2 kisebb zeller
  • 2 gerezd foghagyma
  • 3 szem bors
  • 3 csipet só
Ha szükséges, a csirkeszárnyakat és a lábakat tisztítsd meg, mosd meg, a végeit csípd le (a körmöket vágd le). Ha szeretnéd, a porc mentén ketté is vághatod. Rakd egy lábosba, öntsd fel hideg vízzel, hogy ellepje. Hámozd meg a zöldségeket, majd, amikor a víz felforrt lehabozzuk és tedd a levesbe. Ízesítsd sóval, borssal, fokhagymával. Kis lángon főzd (kb 45 perc), közben szedd le a habját kanállal vagy kis szűrővel.


Cérnametéltet külön főzzük sós vízben és külön tároljuk, csak a tányérra teszünk ízlés szerint.

 

2020.11.17 (karanténban)


   levestészta

  • 10 dkg liszt
  • 1 tojás
  • csipet só
  • 0,5 dl víz
Gyúródeszkán a lisztgödörbe beleütjük a tojást, összegyúrjuk, kevés víz kell, ha nagyon kemény. Lisztes deszkán olyan vékonyra lapítjuk a sodrófával amennyire tudjuk, pihentetjük 20 percet.

Csíkokra vágjuk, egymásra tesszük, éles késsel vékonyra metéljük, liszes kézzel szétszórjuk, hogy száradjon.

Cérnametéltet külön főzzük sós vízben és külön tároljuk, csak a tányérra teszünk ízlés szerint.

 

2020.05.07 (karanténban)


  Frissítve: 2020.11.21.